Werk als freelancer

Voor ik verslaggever zorg werd bij Trouw, maakte ik als freelance journalist verdiepende interviews en reportages voor Trouw en andere (landelijke) kranten, magazines en websites, op basis van eigen ideeën en in opdracht. Daarnaast schreef en redigeerde ik teksten voor bedrijven en instellingen.

Uit mijn portfolio

Het verzwegen lot van ons paardenvlees

De Groene Amsterdammer

Van de biefstuk of kroket op ons bord lopen lijntjes naar dierenleed op vrachtwagens en in slachterijen in Amerika. Supermarkten doen schimmig over de herkomst van paardenvlees – en met reden, constateerde Eyes on Animals.

Project Duurzame 100

Trouw

De Duurzame 100 is de jaarlijst met de meest invloedrijke, vernieuwende en visionaire duurzame Nederlanders. In 2017 hielp ik als researcher en medewerker de jury en de redactie ‘Duurzaamheid en natuur’ van Trouw bij de totstandkoming van de lijst. Ook schreef ik bio’tjes, en interviewde onder andere vegetarische slager Jaap Korteweg.

Voorbij de megastal

Groene Amsterdammer

Een emotioneel debat leidde in 2010 tot het Noord-Brabantse megastallenverbod. Nu het stof is opgetrokken, probeert de boerenprovincie verder te kijken dan de omvang van de stal. Een reconstructie van de Brabantse oorlog tussen boer en burger.

De vrouw die van afval hippe dingen maakt

Trouw

Lisanne Addink-Dölle geeft ‘iconisch afval’ een tweede leven. ‘Want het is idioot om nog nieuwe grondstoffen naar boven te halen’, zegt de directeur/eigenaar van VerdraaidGoed. Zelfs nijlpaardpoep kun je ‘upcyclen’, bewijst deze nummer 63 uit de Duurzame 100.

Koop prei, want die moet op, zegt de app

Trouw

Hoe zorg je dat supermarktklanten producten kopen die bijna over de datum zijn? Via een app op hun telefoon, zegt NoFoodWasted. Honderdzestig supers doen al mee.

Baas op eigen bord

Trouw

Honderd Boxtelaren eten voortaan van hun eigen duurzame Herenboerderij. Dat voedsel verbouwen ze niet zelf: een boer is in loondienst.

De achterkant van het gedoogbeleid

Dagblad Trouw

Hennepcriminelen schuwen geweld steeds minder, en ook de aanpak van justitie verhardt. Hoe gaan coffeeshops, inkopers en wiet kwekers daarmee om? Een kijkje achter de schermen van ons gedoogbeleid.

Eerste deel van een drieluik over de achterdeur dat verscheen in Trouw, met foto’s van Ton Toemen.

Tweedehands in Afrika

National Geographic

Auto’s, tv’s, kleren: onze afgedankte spullen zijn geld waard in Afrika. West-Afrikanen in Nederland en België runnen deze handel, maar rijk worden ze er niet van.

Een reportage met fotograaf Ton Toemen.

Stille steun, troost en erwtjes uit blik

Quiet 500

Voedselbanken hebben steeds meer moeite om aan voldoende voorraad te komen. Als gevolg van de crisis stijgt het aantal klanten in hoog tempo. Maar de sfeer in de rij is verrassend goed.

Reportage voor een eenmalige uitgave over stille armoede. Met foto’s van Gerdien Wolthuis Paauw.

Hoe politici hun eigen natuurwetgeving om zeep helpen

Trouw/Reporters Online

Bedreigde soort: de natuurwet. Wereldwijd liggen ze onder vuur, stelt Arie Trouwborst. De jurist van Tilburg University maakte samen met internationale collega’s een lijst met tactieken die politici gebruiken om hun eigen natuurwetgeving ondergraven. Zodat juristen en ecologen erop kunnen letten.

blendle-euro

Wat een stalbrand doet met een boer

Trouw/Reporters Online

Varkensboer Kees van der Meijden maakte een stalbrand mee. Vijfduizend biggen kwamen om. De brand veranderde zijn leven. Dit is zijn verhaal.

blendle-euro

Wonen in hennep in Ecodorp Boekel

Trouw/Reporters Online

Het zijn geen geitenwollensokken. Ad Vlems en Monique Vissers willen geen eigen groen samenlevinkje creëren, maar een open en werelds ecodorp. In juni starten ze op een weiland bij het Brabantse Boekel, samen met elf anderen.

blendle-euro

De Berlusconi’s van beneden de rivieren

De Groene Amsterdammer/TPO-magazine

Ze zijn machtig, populair en houden niet van regeltjes. Van Rey en andere lokale ‘aanpakkers’ blijven geliefd, ondanks de affaires waarin zij de hoofdrol spelen. Wat betekent dat voor de gemeentepolitiek?

blendle-euro

Ik beken, ik was een borstvoedingsfanaat

Trouw/Reporters Online

‘We laten ons niet gek maken, hadden Marten van de Wier en zijn vrouw afgesproken toen de baby kwam. Als het niet lukt met de borstvoeding: geen probleem.’ Het liep anders. Een persoonlijk verhaal over de dilemma’s rond borstvoeding voor de Trouw-bijlage Tijd en Reporters Online.

blendle-euro

De oorlogen van broodpater Gerrit Poels

De Groene Amsterdammer/Reporters Online

Gerrit Poels (86) staat iedere ochtend op de pedalen, met fietstassen vol met brood, voortgedreven door woede en mededogen. Een uitgebreid portret van een Tilburgse held.

‘Ik prop mezelf vol met idealen. Ik wil weten wat er aan de hand is, om mezelf ertegen af te zetten. Ik moet de oorlog voeden.’

blendle-euro

Referenties

Een scherp journalist en een aimabele coördinator, dat is Marten van de Wier. Op de redactie straalt hij rust uit en weet het overzicht te bewaren. Als journalist is hij een scherp observeerder en een echte allrounder. Een aanrader!

Francine Bardoel, hoofdredacteur Univers

Vond het bijzonder prettig, omdat je een van de weinige reporters was die ook echt doorvroeg, en niet alleen op een stukje sensatie zat te wachten.

Ton Stokwielder, geïnterviewde

Marten was bij dagblad Trouw een uitstekende, professionele en zelfstandige collega. Blijft kalm in soms hectische politieke tijden. Een aanwinst voor de krant.

Bart Zuidervaart, chef politieke redactie Trouw

Marten is een prima journalist. Hij werkt snel en gedegen, maar zijn verhalen zijn niet saai of voorspelbaar. Hij kent de regio Zuid-Nederland goed.

Nicole Lucas, Trouw