Voor redacties

‘Is dat wel zo?’

Dat kan de vraag zijn aan een woordvoerder of politicus. Aan een bedrijf of een buurtbewoner. Het kan een lastige vraag zijn. Maar ook een waarop iemand juist dolgraag antwoord geeft: hèhè, eindelijk iemand die het vraagt.

Ik stel de vraag ook aan mezelf: bij het lezen van de krant, als ik op reportage ben of tijdens het schrijven van een artikel.

‘Is dat wel zo?’

En geloof me: vaak is het anders.

Ik maak artikelen voor (landelijke) kranten, magazines en websites, op basis van eigen ideeën en in opdracht. Daarnaast spring ik bij op redacties die tijdelijk een extra vakman kunnen gebruiken. Als (eind)redacteur en coördinator breng ik rust op de redactie.

Ik ben specialist op het gebied van onderwijs en op het raakvlak van natuur, milieu & landbouw. Daarnaast schrijf ik  over sociaal-maatschappelijke thema’s.

Uit mijn portfolio

De achterkant van het gedoogbeleid

Dagblad Trouw

Hennepcriminelen schuwen geweld steeds minder, en ook de aanpak van justitie verhardt. Hoe gaan coffeeshops, inkopers en wiet kwekers daarmee om? Een kijkje achter de schermen van ons gedoogbeleid.

Eerste deel van een drieluik over de achterdeur dat verscheen in Trouw, met foto’s van Ton Toemen.

Diessen zorgt voortaan zelf wel

Dagblad Trouw

Ouderen het dorp uit voor goede zorg? Dat is Diessenaren een gruwel. Nu het Rij zich terugtrekt, nemen de dorpelingen het over, met een coöperatie.

Een reportage met fotograaf Koen Verheijden.

Tweedehands in Afrika

National Geographic

Auto’s, tv’s, kleren: onze afgedankte spullen zijn geld waard in Afrika. West-Afrikanen in Nederland en België runnen deze handel, maar rijk worden ze er niet van.

Een reportage met fotograaf Ton Toemen.

Het verzwegen lot van ons paardenvlees

De Groene Amsterdammer

Van de biefstuk of kroket op ons bord lopen lijntjes naar dierenleed op vrachtwagens en in slachterijen in Amerika. Supermarkten doen schimmig over de herkomst van paardenvlees – en met reden, constateerde Eyes on Animals.

Stille steun, troost en erwtjes

Quiet 500

Voedselbanken hebben steeds meer moeite om aan voldoende voorraad te komen. Als gevolg van de crisis stijgt het aantal klanten in hoog  tempo. Maar de sfeer in de rij is verrassend goed.

Een reportage voor een eenmalige uitgave over stille armoede. Met foto’s van Gerdien Wolthuis Paauw.

Voorbij de megastal

Groene Amsterdammer

Een emotioneel debat leidde in 2010 tot het Noord-Brabantse megastallenverbod. Nu het stof is opgetrokken, probeert de boerenprovincie verder te kijken dan de omvang van de stal. Een reconstructie van de Brabantse oorlog tussen boer en burger.

Over de grappen van Van Rey en ander theater

Reporters Online/Trouw

Het monsterproces tegen Jos van Rey was goed voor flink wat theater. Marten van de Wier volgde het op de voet. Aan het eind van het proces een verhaal over de hockeyjeugd van de rechter, de ‘stoorzenders’ van het OM en de Van Rey-fanclub.

blendle-euro

Het leed zit tussen de regels, bij de kamp-brieven

Trouw/Reporters Online

Het ging altijd goed met de bewoners van de kampen in WOII – tenminste, als je hun brieven mag geloven. De expositie Post uit de Vergetelheid vertelt de verhalen daarachter, zoals dat van Ernst en zijn zus Wanda. ‘Ik hoop voor je dat het niet te lang duurt’.

blendle-euro

Ik beken, ik was een borstvoedingsfanaat

Trouw/Reporters Online

‘We laten ons niet gek maken, hadden Marten van de Wier en zijn vrouw afgesproken toen de baby kwam. Als het niet lukt met de borstvoeding: geen probleem.’ Het liep anders. Een persoonlijk verhaal over de dilemma’s rond borstvoeding voor de Trouw-bijlage Tijd en Reporters Online.

blendle-euro

De Berlusconi’s van beneden de rivieren

De Groene Amsterdammer/TPO-magazine

Ze zijn machtig, populair en houden niet van regeltjes. Van Rey en andere lokale ‘aanpakkers’ blijven geliefd, ondanks de affaires waarin zij de hoofdrol spelen. Wat betekent dat voor de gemeentepolitiek?

blendle-euro

Verslaafd aan het eigen gelijk: hoe het cannabisdebat een loopgravenoorlog werd

De Groene Amsterdammer/TPO-magazine

Wat moeten we toch met de coffeeshops? Na jarenlang discussiëren, zit het softdrugsdebat volledig op slot. De recente beschietingen tussen minister Opstelten en een groep opstandige burgemeesters veranderen daar weinig aan. Een blik op het slagveld.

blendle-euro

De oorlogen van broodpater Gerrit Poels

De Groene Amsterdammer/Reporters Online

Gerrit Poels (86) staat iedere ochtend op de pedalen, met fietstassen vol met brood, voortgedreven door woede en mededogen. Een uitgebreid portret van een Tilburgse held.

‘Ik prop mezelf vol met idealen. Ik wil weten wat er aan de hand is, om mezelf ertegen af te zetten. Ik moet de oorlog voeden.’

blendle-euro

Referenties

Een scherp journalist en een aimabele coördinator, dat is Marten van de Wier. Op de redactie straalt hij rust uit en weet het overzicht te bewaren. Als journalist is hij een scherp observeerder en een echte allrounder. Een aanrader!

Francine Bardoel, hoofdredacteur Univers

Vond het bijzonder prettig, omdat je een van de weinige reporters was die ook echt doorvroeg, en niet alleen op een stukje sensatie zat te wachten.

Ton Stokwielder, geïnterviewde

Wij willen je nogmaals hartelijk danken voor het artikel wat je hebt geschreven over ons mam. Erg bijzonder dat  je de sfeer van ons gezin zo mooi hebt verwoord. Voor ons heb je een prachtig monumentje geschreven.

Angelique van Hest, geïnterviewde

Marten is de correspondent van Trouw in het zuiden van het land. Hij is een deskundige op het snijvlak van criminaliteit en de gedoogcultuur rond wietteelt en smartdrugs. Daarnaast houdt hij zich regelmatig bezig met verhalen over grootschalige landbouw, infrastructuur en lokale politiek.

Cees van der Laan, hoofdredacteur Trouw

Marten is een prima journalist. Hij werkt snel en gedegen, maar zijn verhalen zijn niet saai of voorspelbaar. Hij kent de regio Zuid-Nederland goed.

Nicole Lucas, Trouw