Over Marten

Foto: Ton Toemen

Als verslaggever op de binnenlandredactie van Trouw volg ik de Nederlandse gezondheidszorg. Ik heb een passie voor bijzondere verhalen, interessante mensen en duidelijke taal.

Ik ben afgestudeerd als journalist (UvA) en taalwetenschapper (Tilburg University). Van 2008 tot 2018 werkte ik voor verschillende media en bedrijven als freelance journalist, redacteur en tekstschrijver, met een expertise op het gebied van  natuur & duurzaamheid en onderwijs, en als correspondent Zuid-Nederland voor Trouw.

Journalistieke producties

Het verzwegen lot van ons paardenvlees

De Groene Amsterdammer

Van de biefstuk of kroket op ons bord lopen lijntjes naar dierenleed op vrachtwagens en in slachterijen in Amerika. Supermarkten doen schimmig over de herkomst van paardenvlees – en met reden, constateerde Eyes on Animals.

Stille steun, troost en erwtjes

Quiet 500

Voedselbanken hebben steeds meer moeite om aan voldoende voorraad te komen. Als gevolg van de crisis stijgt het aantal klanten in hoog  tempo. Maar de sfeer in de rij is verrassend goed.

Een reportage voor een eenmalige uitgave over stille armoede. Met foto’s van Gerdien Wolthuis Paauw.

Voorbij de megastal

Groene Amsterdammer

Een emotioneel debat leidde in 2010 tot het Noord-Brabantse megastallenverbod. Nu het stof is opgetrokken, probeert de boerenprovincie verder te kijken dan de omvang van de stal. Een reconstructie van de Brabantse oorlog tussen boer en burger.

De achterkant van het gedoogbeleid

Dagblad Trouw

Hennepcriminelen schuwen geweld steeds minder, en ook de aanpak van justitie verhardt. Hoe gaan coffeeshops, inkopers en wiet kwekers daarmee om? Een kijkje achter de schermen van ons gedoogbeleid.

Eerste deel van een drieluik over de achterdeur dat verscheen in Trouw, met foto’s van Ton Toemen.

Diessen zorgt voortaan zelf wel

Dagblad Trouw

Ouderen het dorp uit voor goede zorg? Dat is Diessenaren een gruwel. Nu het Rij zich terugtrekt, nemen de dorpelingen het over, met een coöperatie.

Een reportage met fotograaf Koen Verheijden.

Tweedehands in Afrika

National Geographic

Auto’s, tv’s, kleren: onze afgedankte spullen zijn geld waard in Afrika. West-Afrikanen in Nederland en België runnen deze handel, maar rijk worden ze er niet van.

Een reportage met fotograaf Ton Toemen.

Hoe Van Rey vreemde besluiten forceerde

Reporters Online/Trouw

Jos van Rey staat voor de rechter, samen met zijn vastgoedvriend Piet van P. Hun naam kleeft aan het Kazernevoorterrein in Roermond. Op twee cruciale momenten forceerde Van Rey als wethouder een doorbraak die gunstig uitviel Van P. Een reconstructie.

blendle-euro

De oorlogen van broodpater Gerrit Poels

De Groene Amsterdammer/Reporters Online

Gerrit Poels (86) staat iedere ochtend op de pedalen, met fietstassen vol met brood, voortgedreven door woede en mededogen. Een uitgebreid portret van een Tilburgse held.

‘Ik prop mezelf vol met idealen. Ik wil weten wat er aan de hand is, om mezelf ertegen af te zetten. Ik moet de oorlog voeden.’

blendle-euro

Het gedoogbeleid deugt niet, vindt burgemeester Penn

Trouw/Reporters Online

Annemarie Penn: oud-officier van justitie, partijloos en sinds kort burgemeester van Maastricht. Het gedoogbeleid moet op de schop, vindt ze. En zij kan het weten.

Met het aantreden van Annemarie Penn-te Strake (62) ljijkt Maastricht rigoureus te breken met het tijdperk van Gerd Leers (CDA) en Onno Hoes (VVD).

blendle-euro

De Berlusconi’s van beneden de rivieren

De Groene Amsterdammer/TPO-magazine

Ze zijn machtig, populair en houden niet van regeltjes. Van Rey en andere lokale ‘aanpakkers’ blijven geliefd, ondanks de affaires waarin zij de hoofdrol spelen. Wat betekent dat voor de gemeentepolitiek?

blendle-euro

Verslaafd aan het eigen gelijk: hoe het cannabisdebat een loopgravenoorlog werd

De Groene Amsterdammer/TPO-magazine

Wat moeten we toch met de coffeeshops? Na jarenlang discussiëren, zit het softdrugsdebat volledig op slot. De recente beschietingen tussen minister Opstelten en een groep opstandige burgemeesters veranderen daar weinig aan. Een blik op het slagveld.

blendle-euro

Het schuttersgilde: broederschap, bamivlees en bingo

Brabants Dagblad/Reporters Online

Ze hebben een wat oubollig imago, maar veel leden zweren bij hun schuttersgilde. Waarom? Een kijkje bij Sint Hubertus in Berkel-Enschot.

 

blendle-euro