Over

Foto: Ton Toemen

Ik ben freelance journalist, redacteur en communicatieprofessional. Ik heb een passie voor mooie verhalen, interessante mensen en heldere taal.

Als journalist en redacteur werk ik voor landelijke kranten, tijdschriften en nieuwssites, en voor universiteits- en hogeschoolmedia. Bedrijven en organisaties help ik helder te communiceren met klanten: in brieven, online of via mooie interviews en reportages in magazines.

Ik ben afgestudeerd als journalist (UvA) en taalwetenschapper (Tilburg University). In mijn werk ben ik een all-rounder, maar een met extra expertise op het gebied van  natuur & duurzaamheid en onderwijs.

Journalistieke producties

Het verzwegen lot van ons paardenvlees

De Groene Amsterdammer

Van de biefstuk of kroket op ons bord lopen lijntjes naar dierenleed op vrachtwagens en in slachterijen in Amerika. Supermarkten doen schimmig over de herkomst van paardenvlees – en met reden, constateerde Eyes on Animals.

Stille steun, troost en erwtjes

Quiet 500

Voedselbanken hebben steeds meer moeite om aan voldoende voorraad te komen. Als gevolg van de crisis stijgt het aantal klanten in hoog  tempo. Maar de sfeer in de rij is verrassend goed.

Een reportage voor een eenmalige uitgave over stille armoede. Met foto’s van Gerdien Wolthuis Paauw.

Voorbij de megastal

Groene Amsterdammer

Een emotioneel debat leidde in 2010 tot het Noord-Brabantse megastallenverbod. Nu het stof is opgetrokken, probeert de boerenprovincie verder te kijken dan de omvang van de stal. Een reconstructie van de Brabantse oorlog tussen boer en burger.

De achterkant van het gedoogbeleid

Dagblad Trouw

Hennepcriminelen schuwen geweld steeds minder, en ook de aanpak van justitie verhardt. Hoe gaan coffeeshops, inkopers en wiet kwekers daarmee om? Een kijkje achter de schermen van ons gedoogbeleid.

Eerste deel van een drieluik over de achterdeur dat verscheen in Trouw, met foto’s van Ton Toemen.

Diessen zorgt voortaan zelf wel

Dagblad Trouw

Ouderen het dorp uit voor goede zorg? Dat is Diessenaren een gruwel. Nu het Rij zich terugtrekt, nemen de dorpelingen het over, met een coöperatie.

Een reportage met fotograaf Koen Verheijden.

Tweedehands in Afrika

National Geographic

Auto’s, tv’s, kleren: onze afgedankte spullen zijn geld waard in Afrika. West-Afrikanen in Nederland en België runnen deze handel, maar rijk worden ze er niet van.

Een reportage met fotograaf Ton Toemen.

Hoe Van Rey vreemde besluiten forceerde

Reporters Online/Trouw

Jos van Rey staat voor de rechter, samen met zijn vastgoedvriend Piet van P. Hun naam kleeft aan het Kazernevoorterrein in Roermond. Op twee cruciale momenten forceerde Van Rey als wethouder een doorbraak die gunstig uitviel Van P. Een reconstructie.

blendle-euro

De oorlogen van broodpater Gerrit Poels

De Groene Amsterdammer/Reporters Online

Gerrit Poels (86) staat iedere ochtend op de pedalen, met fietstassen vol met brood, voortgedreven door woede en mededogen. Een uitgebreid portret van een Tilburgse held.

‘Ik prop mezelf vol met idealen. Ik wil weten wat er aan de hand is, om mezelf ertegen af te zetten. Ik moet de oorlog voeden.’

blendle-euro

Het gedoogbeleid deugt niet, vindt burgemeester Penn

Trouw/Reporters Online

Annemarie Penn: oud-officier van justitie, partijloos en sinds kort burgemeester van Maastricht. Het gedoogbeleid moet op de schop, vindt ze. En zij kan het weten.

Met het aantreden van Annemarie Penn-te Strake (62) ljijkt Maastricht rigoureus te breken met het tijdperk van Gerd Leers (CDA) en Onno Hoes (VVD).

blendle-euro

De Berlusconi’s van beneden de rivieren

De Groene Amsterdammer/TPO-magazine

Ze zijn machtig, populair en houden niet van regeltjes. Van Rey en andere lokale ‘aanpakkers’ blijven geliefd, ondanks de affaires waarin zij de hoofdrol spelen. Wat betekent dat voor de gemeentepolitiek?

blendle-euro

Verslaafd aan het eigen gelijk: hoe het cannabisdebat een loopgravenoorlog werd

De Groene Amsterdammer/TPO-magazine

Wat moeten we toch met de coffeeshops? Na jarenlang discussiëren, zit het softdrugsdebat volledig op slot. De recente beschietingen tussen minister Opstelten en een groep opstandige burgemeesters veranderen daar weinig aan. Een blik op het slagveld.

blendle-euro

Het schuttersgilde: broederschap, bamivlees en bingo

Brabants Dagblad/Reporters Online

Ze hebben een wat oubollig imago, maar veel leden zweren bij hun schuttersgilde. Waarom? Een kijkje bij Sint Hubertus in Berkel-Enschot.

 

blendle-euro

Andere producties

De Zaken van Zwijsen

Voor Uitgeverij Zwijsen herschreef ik de brochure van De Zaken van Zwijsen: de leukste methode voor wereldoriëntatie in het basisonderwijs. In de nieuwe tekst komen de voordelen van de methode nog beter naar voren.

Brochure Wizwijs

Wizwijs is een praktische en uitdagende methode waarmee leerlingen in het basisonderwijs beter leren rekenen. Ik maakte voor Uitgeverij Zwijsen een update van de informatiebrochure voor docenten.

Website ViaQuales

Stichting ViaQuales is een brancheorganisatie, kennisplatform en bemiddelaar in de transport en logistiek. Ik herschreef een deel van de website, zodat die duidelijker werd, en nóg beter paste bij de missie en visie van ViaQuales.

Projectpagina KeyMen

De applicatie- en sitebouwers van KeyMen wilden graag hun projecten beschrijven op hun website: wat was de uitdaging, en wat hun oplossing voor de klant? Beknopt, helder en aansprekend. Ik maakte de teksten voor de projectpagina.

Brieven Vidomes

Als je een brief krijgt, is het belangrijk dat je die begrijpt. Dat vindt ook woningcorporatie Vidomes. Samen met Zuurstof marketing en communicatie  nam ik alle brieven van Vidomes aan klanten door. Waar nodig herschreven we die in eenvoudig Nederlands (taalniveau B1).

Website Regio in Bedrijf

Regio in Bedrijf helpt klanten zich continu op internet te profileren met kwaliteitscontent. Voor Regio in Bedrijf schrijf ik interviews met managers bij bedrijven en onderwijsinstellingen over interessante projecten.

Website OK Energy

Een nieuw bedrijf in de duurzame energiemarkt. Ik maakte teksten voor de website en schreef een wervende brief aan potentiële klanten voor OK Energy.